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Dear Ms. McNeil: 

This responds to your letter dated March 5,2008, requesting clarification regarding the use of 
freight containers which are designed, tested, and fabricated to IS0 1496- 1 : "Series 1 Freight 
Containers - Specifications and Testing - Part 1 : General Cargo Containers," as Industrial 
packagings (IP) Type 1 (IP-I), Type 2 (IP-2) and Type 3 (IP-3) containers under the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you request 
clarification on whether an offeror must comply with the use and documentation 
requirements of 5 1 73.4 1 1 (b)(6) and (c) of the HMR. 

According to your letter, Department of Energy (DOE) utilizes freight containers for 
shipments of low-level radioactive materials destined for disposal. Many times the 
containers are transported to the disposal sites and buried with the radioactive contents. In 
accordance with the HMR, these freight containers can be used as IP-1, IP-2, and IP-3. The 
majority of these containers are designed and fabricated overseas. All of the designs and 
associated testing, analysis, and fabrication activities are independently reviewed and 
approved by competent authorities or designated authorized approval agencies (e.g., 
American Bureau of Shipping, Bureau Veritas, or Germanischer Lloyd). Much of the 
information required by 5 173.4 1 1 (c), is considered proprietary or confidential and is located 
in foreign countries. Thus, it is difficult, if not impossible, for an offeror to obtain the 
complete documentation that may be required. 

Your questions are answered as follows: 

Question 1 : 

Would an offeror be required to demonstrate that the requirements of 4 173.4 10(b) have been 
met even though the freight container has passed all the required tests in IS0 1496-l? 



Answer 1 : 

The answer is yes. An offeror would be required to demonstrate that the requirements of 
1 173.410(b) have been met, even though a freight container has passed all the required tests 
in IS0 1496- 1. Section 173.4 1 l(b)(6)(ii) requires freight containers used as IP-2 or IP-3 to 
satisfy the requirements for an IP-1 as specified in 4 173.41 l(b)(l). Section 173.41 l(b)(l) 
requires each IP-1 to meet the general design requirements prescribed in 173.410. Section 
173.410(b) requires each operable lifting attachment that is a structural part of the package to 
be designed with a minimum safety factor of three against yielding when used to lift the 
package in the intended manner. IS0 1496- 1 and IS0 1 16 1 : "Series 1 freight containers - 
Corner fittings - Specification" do not specify such a design requirement, therefore the 
minimum safety factor of three against yielding for each operable lifting attachment is an 
additional HMR requirement for freight containers designed in accordance with IS0 1496-1 
and IS0 1 1 6 1. Alternatively, as prescribed in 5 1 73.4 1 O(b), any other structural part of the 
package must be capable of being rendered inoperable for lifting the package during 
transport or must be designed with strength equivalent to that required for lifting attachments. 

Question 2: 

Is documented evidence, (e.g., production certificate), from an approved third party 
organization acceptable justification for DOT that a freight container is in compliance with 
IS0 1496-1, when this documented evidence verifies the freight container design has been 
tested to the same testing criteria found in the IS0 1496-1 standard? 

Answer 2: 

The answer is no. Documented evidence (e.g., a production certificate) from a third party 
organization does not provide acceptable justification that a freight container complies with 
IS0 1496-1, unless it provides complete documentation of tests and an engineering 
evaluation or comparative data showing that the construction methods, packaging design, and 
materials of construction comply with the standard. In accordance with 5 173.41 1 (c), except 
for IP-1 packagings, each offeror of an industrial package must maintain on file for at least 
one year after the latest shipment, and shall provide to the Associate Administrator for 
Hazardous Materials Safety upon request, complete documentation of tests and an 
engineering evaluation or comparative data showing that the construction methods, 
packaging design, and materials of construction comply with that Standard. Freight 
containers designed to conform to IS0 1496-1, excluding dimensions and ratings, are 
permitted as a partial alternative to the tests required for IP-2 and IP-3 packages in fj 173.41 1. 
In accordance with 5 173.41 l(b)(6)(iii), the containers must conform to the standards 
prescribed in IS0 1496-1 and must also be designed such that if subjected to the tests 
prescribed in IS0 1496-1 and the accelerations occurring during routine conditions of 
transport they would prevent: (a) Loss or dispersal of the radioactive contents; and (b) Loss 
of shielding integrity which would result in more than a 20% increase in the radiation level at 
any external surface of the freight containers. It should be noted that the test conditions of 
accelerations occurring during routine conditions of transport are in addition to the testing 
prescribed by IS0 1496-1, because the IS0 Standard does not include dynamic tests. 



Therefore, in addition to conforming to the IS0 1496-1 design standards, complete 
documentation is required in accordance with 8 173.4 1 1 (c). Complete documentation is also 
required demonstrating that the freight containers are designed such that if subjected to the 
tests prescribed in the Standard and the accelerations occurring during routine conditions of 
transport (given the particular radioactive contents) the following will be prevented: a) Loss 
or dispersal of the radioactive contents, and b) Loss of shielding integrity which would result 
in more than a 20% increase in the radiation level at any external surface of the freight 
container. 

I hope this answers your inquiry. 

Sincerely, 

Director 
Office of Hazardous Materials Standards 
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Mr. Edward Mazzullo 
Director of Hazmat Standards 
US DOT/PHMSA, Suite 8422 
Office of Hazardous Materials Safety 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
East Building, E21-330, PHfI-23 
1200 New Jersey Avenue, S.E. 
Washington, D.C. 20590-0001 

Subject: Clarification on the Use of Freight Containers per 49 CFR 173.411(b)(6) 

Dear Mr. Mazzullo: 

This letter is to request clarification of the Department of Transportation (DOT) 
requirements for using freight containers, which are designed, tested and fabricated to the 
IS0 1496- 1 Standard, as Industrial Packagings Type 2 and 3. Specifically, we are 
requesting clarification as to the DOT expectations of an offeror to comply with the current 
regulations relative to the use and documentation required by 49 CFR 173.41 1(b)(6) and 49 
CFR 173.41 l(c). 

The Department of Energy @OE) utilizes freight containers for shipments of low-level 
radioactive materials destined for disposal, Many times the containers are transported to 
the disposal sites and buried with the radioactive contents. In accordance with DOT 
regulations, these freight containers can be used as Industrial Packaging Types 1,2, and 3 
(IP-1, IP-2, and IP-3). As you are aware, the vast majority of these containers are designed 
and fabricated overseas. All of the designs and the associated testing, analysis, and 
fabrication activities are independently reviewed and approved by competent authorities 01. 

designated authorized approval agencies (e.g., American Bureau of Shipping, Bureau 
Veritas, or Germanischer Lloyd). Much of the information required by the regulations, 
especialIy by 49 CFR 173.411(c), is considered proprietary or confidential and is located in 
foreign countries. Thus, it is difficult, if not impossible, for an offeror to obtain complete 
documentation that may to be required. 

To understand specifically what DOT expects of offerors, please provide clarification for 
the following questions. DOE is providing comments immediately following each question 
and additional information supporting each comment in the Enclosure for your reference. 



Question 1: 

To meet the requirements of 173.411(b) (6), freight containers must comply with the 
requirements of IP-1 containers including 173.41m). 173.410(b) requires that each lifting 
attachment be designed with a minimum safety factor of three against yielding. Knowing 
that a fkelght container's corner fittings are designed and constructed to mee4 the IS0 1161 
Standard, will an offeror be required to demonstrate that 173.410(b) is met even though the 
freight container has passed all the required tests in IS0 14%-I? 

DOE considers the performance history of these containers as proof that when operated 
within the design envelop this requirement is satisfied. The standard is designed so that 
top and bottom corners will provide compatibility in the interchange between 
transportation modes with the loads that mect the IS0 1161 Standard. 

Question 2: 

49 CFR 173.411 (b) (3) allows frelght containers designed to conform to the I S 0  1496-1 
Standard be used as IP-1, IP-2 and IP-3 containers for shipment of radioactive material. Is 
documented evidence (e.g, production certificate) horn an approved third party 
organization accepta'ble justification for DOT that a fieight container is in compliance with 
the ISO standard, when this documented evidence verlfles the freight container design has 
been tested to the same testing criteria found in the standard? 

DOE considers that documented evidence from an approved third party organization is 
acceptable to prove a freight container meets the IS0 1496-1 Standard as required by 49 
CFR173.411 (b)(3). 

Your clarification of these issues would be greatly appreciated by the Department, If you 
need additional information, please contact me at (202) 586-8548, or Mr. Ashok Kapoor of 
my staff at (202) 586-8307. 

Sincerely, 

Ell a Mc Neil, ~ c t i d  ~irecto:  
Office of Packaging and Transportation 
Off~ce of Safety Management 

and Operations 
Office of Environmental Management 

Enclosure 

cc : I). Chung, EM-60 
A. Kapoor, EM-63 



Enclosure 

The following documentation represents background information for each question 
submitted. The documentation is based oh research performed by, and experiences of. 
DOE contractors. 

Question 1: 
When a freight container is designed and tested to ISO1496-1 there are a number of other 
IS0 standards incorporated by reference. One of these standards is I S 0  1161, Series 1 
Freight Containers - Corner Fittings - Specifications. This Standard was developed by 
technical and operational personnel drawing from all phases of the transportation 
industry. The standard is designed so that top and bottom corners will provide 
compatibility in the interchange between transportation modes. This I S 0  standard 
identifies the strength requirements that top and bottom corner fittings will be designed 
and constructed to and in such a manner and of such materials as to enable them to pass 
the operating and testing requirements laid down in I S 0  1496-1 (Section 4, IS0  1161). 
From this we see that when a freight container is designed and tested to the IS0 1496-1 
requirements, the lifting attachments, i.e. top and bottom corner fittings and fork lift 
pockets, will operate and function properly when handled within the design envelop. DOE 
believes the performance history of these containers prove that when operated within the 
design envelop this requirement is met. In support of this the ZAEA Safety Guide TS-G- 
1.1, Para. 627.1, states thal "Freight containem designed and tested to IS0  1496-1 and 
approved in accordance with the CSC Convention have been proved, by the use of millions 
of units, to provide safe handling and transport under routine conditions of transport." 
This should be considered sufficient information for an offeror to show that this 
requirement is already met. 

If DOT requires that this requirement be demonstrated it has the potential of reducing the 
operating design envelop of the freight container. Also if DOE chooses to use thc container 
at its design envelop it may require DOE to have the containers designed and tested to 
parameters exceeding the IS0  14%- 1 standard. This additional design and testing would 
cost the offeror thousands of dollars for this effort and if they choose to use the freight 
container at it's reduce design envelop would add an additional burden of using more 
containers than required. 

Question 2: 

AU of the dcsigns and the associated testing, analysis, and activities are 
independently reviewed and approved by competent authorities or  a designated an 
approved third party organization (e.g., ABS, Bureau Veritas, or Gerrnanischer Lloyd). 
These qualified organizations review and approve the various freight container designs at a 
minimum to the International Convention for Safe Containers (CSC) criteria. Many, if not 
most, approval agencies, require the criteria in the I S 0  1496-1 Standard to be met in 
addition to the CSC criteria. When the CSC plate is affixed to a freight container it 
certifies the approval of the design, testing, and fabrication results by the cornpetcnt 



authorities or designated third party organization. These results are documented in the 
approval agency production certificates, test certificates, and container test reports. This 
third party approval process can be compared to the review, approval, and certification 
that Type B packages undergo. The ability to obtain these documents f iom an approval 
agency depends on the approval agency itself and its willingness to research and supply 
these documents to an end user. It also may depend upon the age of thc freight container as 
the older the container the more difficult the process will be for obtaining documentation. 
An offeror has a better chance of obtaining these documents if they request the documents 
at the time the containers are initially procured. To date, DOE contractors do not procure 
freight containers certified by a specific approval agency fe.g., ABS) because of the risk of 
delaying procurement. Additionally, many approval agencies will not consider providing 
any documentation without the consent of the manufacturer, who most likely has no 
contractual relationship with the offeror unless; however a significantly large quantity of 
containers is being procured. DOE con tractors usually procure from 1 to 10 containers at 
one time. Lastly, the value of obtaining detailed testing documentation (e.g., container test 
rcports) is of no practical value to the offeror since the ISO-1496-1 Standard test conditions 
are not directly comparable to the impact on radioactive contents. 


